Vanwege de slechte weersomstandigheden op 7 januari,
is de jacht verzet naar zaterdag 14 januari!
 

zaterdag 14 januari 2017

vertrek: Markt Waalre
eindpunt: Eindhovense Manege

Kijk ook op Facebook:

Laatste nieuws (13-01-2017, 14:00 uur):

Slipjacht Waalre gaat zoals het er nu naar uitziet door op zaterdag 14 januari .
Door het weer van de afgelopen dagen en de onvoorspelbaarheid van het weer de komende dagen heeft de organisatie om logistieke redenen enkele aanpassingen moeten doen.
De sherry stop vindt op een nog nader te bepalen locatie plaats en de organisatie vraagt aan deelnemers en volgers van de slipjacht om zelf voor een gevulde picknickmand te zorgen.
De route is per fiets te volgen alleen zal er geen begeleiding zijn. Zaterdagmorgen zijn er bij het veldsecretariaat van de organisatie in de Wolderse Wever route beschrijvingen beschikbaar voor de fietsroute. Men dient wel rekening te houden met een kleine aanpassingen van de laatste runs op en rond de Achtereindsestraat in Waalre.
Na de kill zal er geen uitgebreid jachtbuffet zijn in de foyer van de Eindhovense Manege. Een eenvoudige maaltijd in de vorm van erwtensoep, broodjes enz. is wel beschikbaar.
Wij vragen begrip voor deze veranderingen en hopen op uw aanwezigheid. De slipjacht route is ook dit jaar vernieuwd en uitdagend. Wij wensen alle deelnemers en volgers een hele fijne slipjacht dag toe.
 

De slipjacht Waalre heeft zich ontwikkeld tot een mooie, sportieve en vooral gezellige happening met  inmiddels vele supporters . De slipjacht wordt georganiseerd door de activiteiten commissie van de Vereniging Eindhovense Manege, genaamd  “Stichting Slipjacht Waalre”.

Het unieke deze slipjacht is dat de slipjacht Waare uitstekend te volgen is met een fiets, bromfiets of andersoortige tweewielers. Evenals voorgaande edities wordt er een speciale fietsroute uitgezet voor deze steeds groter wordende groep volgers en supporters. De routebeschrijving voor de fietsers is zaterdagochtend ook verkrijgbaar bij de Wolderse Wever.
De volgers van de slipjacht kunnen het hele schouwspel van “sliptrekker”, de meute en de ruiters te paard op diverse uitzichtpunten goed zien, als zij de aanwijzingen opvolgen van de organisatie van de slipjacht.
Als er geen sneeuw ligt of de bodem bevroren is door de vorst  vertrekt de slipjacht op zaterdag 7 januari 2017 vanaf de markt in Waalre.

De ontvangst van de deelnemers, volgers en begeleiders van de Slipjacht is vanaf 10.30 uur in de Wolderse Wever aan de Markt in Waalre.

Omstreeks 11.30 uur is het opzadelen van de paarden en verzamelen op de markt in Waalre.
Na een korte plechtigheid is het vertrek gepland rond  12.00 uur.

De slipjacht Waalre wordt verreden in 3 of 4 runs met een sherry stop rond 15.00 uur.
Het einde van de slipjacht wordt rond 16.30 uur verwacht in de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan in Eindhoven.

Afhankelijk van het weer en de gesteldheid van de ondergrond begin januari 2015 wordt de route vlak voor de slipjacht definitief bepaald.

Na de slipjacht is er vanaf 18.00 uur een Nieuwjaarsreceptie voor de leden van de Vereniging Eindhovense Manege met een hapje, een drankje en natuurlijk sterke verhalen.  VEM-leden met partners en introducés zijn van harte welkom tijdens deze nieuwjaarsreceptie.

Informatie over de jacht zal te vinden zijn op de diverse publicaties in de foyer van de manege.
Zie ook de foto's van de voorgaande keren van de Slipjacht Waalre om een goede indruk van een slipjacht te krijgen:

Achtergrond en historie over de Slipjacht zijn hieronder te vinden.

Programma

±11:00 uur:

Ontvangst in Café de Wolderse Wever, Markt 16 in Waalre voor de
genodigden, deelnemers en volgers van de slipjacht

±11:30 uur:

Opzadelen, zegening meute

±12:00 uur:

Vertrek stoet vanaf de Markt Waalre naar start eerste ‘run’

±15:00 uur:

Sherry stop voor ruiters en genodigden, in de bossen van Waalre

±16:30 uur:

Aankomst jacht meute en de ceremoniële ‘Kill’ in de
Eindhovense Manege aan de Roostenlaan 309 in Eindhoven

Vanaf ±17:00 uur:

Nieuwjaarsreceptie Vereniging Eindhovense Manege
met hapje, drankje en natuurlijk sterke verhalen

Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het jachtbuffet (circa € 15,-- p.p.). Hiervoor vragen wij u om tijdig aan te geven met hoeveel personen u wilt deelnemen aan het jachtmaal door het sturen van een e-mail naar judith@eindhovensemanege.nl

 

Oorsprong Slipjacht Waalre

In het jaar 2007 bestond de rijvereniging van de Eindhovense Manege van Bert en Judith van de Pol 80 jaar. De vereniging heeft deze mijlpaal aangegrepen om in 2007 en begin 2008 diverse paarden evenementen te organiseren op de terreinen van de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan in Eindhoven.
Er is een jacht comité opgericht met als doel het organiseren van slipjachten in de bossen en terreinen ten zuiden van de Eindhovense Manege.
Na eerdere succesvolle slipjachten (op 12 januari 2008, 6 maart 2010, 19 februari 2011, 7 januari 2012 en 5 januari 2013) hebben grondeigenaren en de gemeente Waalre toestemming gegeven voor de 6e slipjacht Waalre op 4 januari 2014.
De gemeente Waalre heeft als extra eis voor het verlenen voor het evenement gesteld dat het spel van de slipjacht toegankelijk moet zijn voor alle inwoners en omstreken van de gemeente Waalre.
De Stichting Slipjacht Waalre in samenwerking met de Eindhovense manege en de Veluwe Hunt voldoen graag aan deze eis. Hierdoor kan het brede publiek kennismaken met deze mooie traditionele vorm van paardensport. Sport en spel in een mooie combinatie van dieren, paard en honden, de natuur en de mens.

Het unieke van deze slipjacht is dat het evenement vanaf diverse plaatsen in de gemeente Waalre is te zien. Tevens is er een fietsroute uitgezet. Deze fietsroute en programma geeft een zeer goede sfeer indruk wat een slipjacht inhoudt.

 

Slipjacht en jachtvereniging 'De Veluwe Hunt'

De slipjacht zoals die in Nederland wordt verreden is een imitatie van de Engelse vossenjacht. Men heeft voor deze vorm van jacht gekozen, omdat het in Nederland niet is toegestaan om met een meute honden achter vrij bewegend wild te jagen. Ook door de steeds drukker wordende infrastructuur en afrasteringen wordt het zelfs gevaarlijk als er een willekeurige route verreden zou worden.
Zoals het woord 'slipjacht' al doet vermoeden wordt er niet achter levend wild gejaagd, maar achter een sleep (slip). Deze slip is samengesteld uit een jutte doek met daarin stro vermengd met vossenmest. Deze slip heeft dus wel de echte geur van een vos.
Ongeveer een half uur voor aanvang van de jacht wordt deze slip door een 'sliptrekker' te paard aan een lang touw door de bossen en velden getrokken. Om door deze gebieden te mogen rijden heeft de organisatie ruim van te voren aan alle betrokken landeigenaren en overheidsinstanties om toestemming gevraagd. Zonder die toestemming wordt er niet gejaagd in die velden of bossen.

In Nederland wordt door drie jachtverenigingen in de herfst en winterperiodes van oktober tot en met april circa 60 slipjachten in georganiseerd in Nederland en het grensgebied België.
Jachtvereniging De Veluwe Hunt is kort na het einde van de Tweede Wereld Oorlog in de lente van 1947 ontstaan in het zuidelijke deel van de Veluwe in de provincie Gelderland, vandaar de naam Veluwe Hunt. Na hier een paar jaar gejaagd te hebben verhuisde de vereniging haar meute in 1958 naar Tilburg in de provincie Noord-Brabant waarna het in 1962 verhuisde naar Oisterwijk.

Zoals al gezegd is de slipjacht een imitatie van de Engelse vossenjacht en dit is onder andere terug te vinden in het taalgebruik van de 'equipage'; dit zijn meestal Engelse woorden. De equipage bestaat uit een Huntsman en meerdere Whipper-in's. De taak van de Huntsman bestaat er onder andere uit om te zorgen dat de honden zo goed mogelijk jagen en indien de honden het spoor bijster zijn hen weer terug op het goede spoor te zetten. Hij wordt hierbij door de Whipper-in's geholpen. Een andere taak die de Whipper-in's in het jachtveld hebben is achtergebleven of verdwaalde honden terug te brengen naar het 'Pack' (de groep honden). Aan het hoofd van iedere jachtvereniging staat een 'Master', of 'Joint Masters'
Achter de Master en Equipage rijdt de 'Fieldmaster'. De Fieldmaster, meestal een ervaren jachtruiter, dient er voor te zorgen dat er in het veld geen onjuistheden gebeuren, en dat de ruiters voldoende afstand van de honden houden zodat deze niet gestoord worden in hun werk. Tijdens de jacht dienen zijn aanwijzingen door iedereen behalve de Master, Huntsman en de Equipage stipt opgevolgd te worden.
De jacht begint meestal op een ruime verzamelplaats waar de ruiters en de Equipage met de honden elkaar treffen. Dit wordt de 'Meet' genoemd. Hier wordt aan de niet ervaren jachtruiters eerst verteld aan welke regels zij geacht worden zich te houden.
Daarna wordt er een 'Stirrupcup' rondgedeeld. Dit is een beker met port of sherry, waar iedereen een slok uit mag drinken op de goede afloop van de jacht.
Als dan iedereen klaar is om te beginnen, blaast de Huntsman op zijn 'Packhoorn' zodat iedereen weet dat de jacht gaat beginnen. De honden volgen hem begeleid door de Equipage naar de inzet van de jacht. De jacht bestaat over het algemeen uit vier stukken, de 'Runs', met daar tussen korte stops om de paarden, honden en ruiters even tot rust te laten komen.
Aan het einde van de jacht krijgen de honden een beloning in de vorm van een koeienpens. Dit wordt de 'Kill' genoemd. Het is een gebruik dat alle ruiters zich daarbij in een kring rond de Huntsman en meute opstellen. Nadat de honden de koeienpens hebben verorberd, volgen er drie 'Cheers' voor de Huntsman, Equipage en de honden om hen te bedanken voor de getoonde inzet.


Documenten