zaterdag 6 januari 2018

vertrek: Eindhovense Manege
eindpunt: Eindhovense Manege
 

In plaats van het jachtbuffet komt er na de kill een food truck in de binnenbak.
Voor € 10 per volwassene en € 6 per kind, kun je onbeperkt eten:
hamburgers, hotdogs, friet stoofvlees, kaassoufles, friet, kroket, frikandel, enz.
Bij de organisatie zijn bonnen te verkrijgen voor toegang foodtruck op zaterdag 6 januari.

De slipjacht Waalre heeft zich ontwikkeld tot een mooie, sportieve en vooral gezellige happening met inmiddels vele supporters. De slipjacht wordt georganiseerd door de activiteiten commissie van de Vereniging Eindhovense Manege, genaamd “stichting Slipjacht Waalre”

Het unieke van deze “Nieuwjaars slipjacht” is dat de slipjacht Waalre uitstekend met de fiets te volgen is. Evenals voorgaande edities wordt er een speciale route uitgezet voor deze steeds groter wordende groep volgers en supporters. De volgers van de slipjacht kunnen het hele schouwspel van “sliptrekker”, de meute en de ruiters te paard op diverse uitzichtpunten goed zien. Als er geen sneeuw ligt of de bodem bevroren is door de vorst vertrekt de slipjacht op zaterdag 6 januari 2018 vanaf de Eindhovense Manege.

De ontvangst van de deelnemers, volgers en begeleiders van de Slipjacht is vanaf 10.30 uur in de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan 309 in Eindhoven.
Na een korte plechtigheid is het vertrek gepland rond  12.15 uur.
Het einde van de slipjacht wordt rond 16.30 uur verwacht in de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan in Eindhoven.
Hierna komt er (in plaats van het jachtbuffet) een food truck in de binnenbak. Voor € 10 per volwassene en € 6 per kind, kun je onbeperkt eten: hamburgers, hotdogs, friet stoofvlees, kaassoufles, friet, kroket, frikandel, enz. Bij de organisatie zijn bonnen te verkrijgen voor de foodtruck.


 

Programma

10:30 uur:

Ontvangst in de foyer van de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan 309 in Eindhoven voor de
genodigden, deelnemers en volgers van de slipjacht

12:15 uur:

Vertrek stoet vanaf de Eindhovense Manege naar start eerste ‘run’

16:30 uur:

Aankomst jacht meute en de ceremoniële ‘Kill’ in de
Eindhovense Manege aan de Roostenlaan 309 in Eindhoven

17:00 uur: After run, après cheval in de foyer van de Eindhovense Manege

18:00 uur:

Food truck, bonnen à € 10 per volwassene (en kinderen € 6) verkrijgbaar bij organisatie

 

Informatie over de jacht zal te vinden zijn op de diverse publicaties in de foyer van de manege.
Zie ook de foto's van de voorgaande keren van de Slipjacht Waalre om een goede indruk van een slipjacht te krijgen:

 

 

Oorsprong Slipjacht Waalre

In het jaar 2007 bestond de rijvereniging van de Eindhovense Manege van Bert en Judith van de Pol 80 jaar. De vereniging heeft deze mijlpaal aangegrepen om in 2007 en begin 2008 diverse paarden evenementen te organiseren op de terreinen van de Eindhovense Manege aan de Roostenlaan in Eindhoven.
Er is een jacht comité opgericht met als doel het organiseren van slipjachten in de bossen en terreinen ten zuiden van de Eindhovense Manege.
De gemeente Waalre heeft als extra eis voor het verlenen voor het evenement gesteld dat het spel van de slipjacht toegankelijk moet zijn voor alle inwoners en omstreken van de gemeente Waalre.
De Stichting Slipjacht Waalre in samenwerking met de Eindhovense manege en de Veluwe Hunt voldoen graag aan deze eis. Hierdoor kan het brede publiek kennismaken met deze mooie traditionele vorm van paardensport. Sport en spel in een mooie combinatie van dieren, paard en honden, de natuur en de mens.

Het unieke van deze slipjacht is dat het evenement vanaf diverse plaatsen in de gemeente Waalre is te zien. Tevens is er een fietsroute uitgezet. Deze fietsroute en programma geeft een zeer goede sfeer indruk wat een slipjacht inhoudt.

 

Slipjacht en jachtvereniging 'De Veluwe Hunt'

De slipjacht zoals die in Nederland wordt verreden is een imitatie van de Engelse vossenjacht. Men heeft voor deze vorm van jacht gekozen, omdat het in Nederland niet is toegestaan om met een meute honden achter vrij bewegend wild te jagen. Ook door de steeds drukker wordende infrastructuur en afrasteringen wordt het zelfs gevaarlijk als er een willekeurige route verreden zou worden.
Zoals het woord 'slipjacht' al doet vermoeden wordt er niet achter levend wild gejaagd, maar achter een sleep (slip). Deze slip is samengesteld uit een jutte doek met daarin stro vermengd met vossenmest. Deze slip heeft dus wel de echte geur van een vos.
Ongeveer een half uur voor aanvang van de jacht wordt deze slip door een 'sliptrekker' te paard aan een lang touw door de bossen en velden getrokken. Om door deze gebieden te mogen rijden heeft de organisatie ruim van te voren aan alle betrokken landeigenaren en overheidsinstanties om toestemming gevraagd. Zonder die toestemming wordt er niet gejaagd in die velden of bossen.

In Nederland wordt door drie jachtverenigingen in de herfst en winterperiodes van oktober tot en met april circa 60 slipjachten in georganiseerd in Nederland en het grensgebied België.
Jachtvereniging De Veluwe Hunt is kort na het einde van de Tweede Wereld Oorlog in de lente van 1947 ontstaan in het zuidelijke deel van de Veluwe in de provincie Gelderland, vandaar de naam Veluwe Hunt. Na hier een paar jaar gejaagd te hebben verhuisde de vereniging haar meute in 1958 naar Tilburg in de provincie Noord-Brabant waarna het in 1962 verhuisde naar Oisterwijk.

Zoals al gezegd is de slipjacht een imitatie van de Engelse vossenjacht en dit is onder andere terug te vinden in het taalgebruik van de 'equipage'; dit zijn meestal Engelse woorden. De equipage bestaat uit een Huntsman en meerdere Whipper-in's. De taak van de Huntsman bestaat er onder andere uit om te zorgen dat de honden zo goed mogelijk jagen en indien de honden het spoor bijster zijn hen weer terug op het goede spoor te zetten. Hij wordt hierbij door de Whipper-in's geholpen. Een andere taak die de Whipper-in's in het jachtveld hebben is achtergebleven of verdwaalde honden terug te brengen naar het 'Pack' (de groep honden). Aan het hoofd van iedere jachtvereniging staat een 'Master', of 'Joint Masters'
Achter de Master en Equipage rijdt de 'Fieldmaster'. De Fieldmaster, meestal een ervaren jachtruiter, dient er voor te zorgen dat er in het veld geen onjuistheden gebeuren, en dat de ruiters voldoende afstand van de honden houden zodat deze niet gestoord worden in hun werk. Tijdens de jacht dienen zijn aanwijzingen door iedereen behalve de Master, Huntsman en de Equipage stipt opgevolgd te worden.
De jacht begint meestal op een ruime verzamelplaats waar de ruiters en de Equipage met de honden elkaar treffen. Dit wordt de 'Meet' genoemd. Hier wordt aan de niet ervaren jachtruiters eerst verteld aan welke regels zij geacht worden zich te houden.
Daarna wordt er een 'Stirrupcup' rondgedeeld. Dit is een beker met port of sherry, waar iedereen een slok uit mag drinken op de goede afloop van de jacht.
Als dan iedereen klaar is om te beginnen, blaast de Huntsman op zijn 'Packhoorn' zodat iedereen weet dat de jacht gaat beginnen. De honden volgen hem begeleid door de Equipage naar de inzet van de jacht. De jacht bestaat over het algemeen uit vier stukken, de 'Runs', met daar tussen korte stops om de paarden, honden en ruiters even tot rust te laten komen.
Aan het einde van de jacht krijgen de honden een beloning in de vorm van een koeienpens. Dit wordt de 'Kill' genoemd. Het is een gebruik dat alle ruiters zich daarbij in een kring rond de Huntsman en meute opstellen. Nadat de honden de koeienpens hebben verorberd, volgen er drie 'Cheers' voor de Huntsman, Equipage en de honden om hen te bedanken voor de getoonde inzet.


Documenten