VEM wedstrijden

De Vereniging Eindhovense Manege is een hele actieve vereniging. Jaarlijks worden er veel verschillende wedstrijden georganiseerd voor en door VEM-leden.

 

Voor sommige wedstrijden of activiteiten wordt een onderverdeling gemaakt in verschillende categorieën. Zowel bij de jeugd als bij de senioren zijn er de categorieën A (beginner), B (redelijk gevorderd) en C (gevorderd).

 

 

FNRS dressuur

Verder zijn er de individuele dressuurproeven via het FNRS-systeem. Er zijn speciale F-proeven ontwikkeld voor manegeruiters die worden beoordeeld door speciaal opgeleide juryleden. Er wordt door de jury meer gekeken naar wat de ruiter doet op het paard (zit, houding, geven van de hulpen, etc.) dan naar de combinatie ruiter en paard.
In een bijbehorend paspoort worden de resultaten bijgehouden en kunnen er diploma’s worden behaald waarmee men kan doorstromen naar een hoger niveau.

Pas-de-Deux op Muziek

Een variant op de traditionele Pas-de-Deux is de ‘Pas-de-deux op muziek’ (waar iedereen veel plezier aan beleeft). De leden kiezen hun eigen muziek uit en gaan verkleed te paard geheel in een stijl die bij de muziek past.

 

Behendigheid

De behendigheidswedstrijden worden meestal binnen (soms buiten) verreden, individueel, met z’n tweeën of naar een bepaald thema.
Voor de jonge ruiters (de junioren A) organiseert de VEM behendigheid-wedstrijden waaronder een sinterklaaswedstrijd waarbij de Sint en zijn Pieten langskomen. De hierbij horende cappenrace is altijd weer een groot vermaak. Daarnaast is er voor de jeugdruiters ook ieder jaar aan het eind van de zomervakantie een ruiterweekend.

 

Buitenritten

Naast de vele wedstrijden die er gereden kunnen worden is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning in de vorm van speciale buitenritten. Zoals bijvoorbeeld een paasrit of een picknickrit met een picknick in het bos. Vroege ruiters kunnen meerijden met de ochtendglorenrit, en voor de nachtruiters is er een maanrit. Zo worden er nog tal van buitenritten georganiseerd.

 

Uitwisselingswedstrijden

De Vereniging Eindhovense Manege organiseert ook uitwisselingswedstrijden met andere maneges, zoals manege de Roosberg uit Bavel en manege van Dongen (EEPM) uit Eindhoven. Deze wedstrijden zijn keer op keer weer erg gezellig.

 

Oriƫntatierit en barbecue

Ieder jaar wordt het wedstrijdseizoen afgesloten met de oriëntatierit. Dit is een opdrachtenrit door de natuur met tweeën. En natuurlijk is er daarna de jaarlijkse barbecue voor alle VEM-leden die geholpen hebben bij al onze activiteiten en voor iedereen die zin heeft in een gezellige barbecue.

 

KNHS wedstrijden

Ook staan er ieder jaar een aantal officiƫle dressuur- en springwedstrijden via de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond) op het programma. Een aantal van onze leden met een eigen paard heeft hiervoor een startkaart en doet hier ook aan mee. Deze KNHS wedstrijden worden georganiseerd door de SHEE.